Aankondiging
Aanvang
Zondag 9 december 2018, 14:15 uur
Kosten
€ 21,50
Betaalwijze
In overleg

Tentoonstelling

Leonardo da Vinci (1452-1519) is zonder twijfel de bekendste kunstenaar aller tijden. Aan de vooravond van zijn 500ste sterfjaar pakt Teylers Museum uit met meer dan dertig prachtige tekeningen van Leonardo zelf en tientallen werken van tijdgenoten en navolgers. Schitterende Renaissance-kunst, uit collecties van over de hele wereld, is voor slechts drie maanden in Haarlem te zien.

Echte mensen

Leonardo was de eerste kunstenaar van de Renaissance die ‘echte’ mensen gebruikte voor zijn Bijbelse taferelen. Zijn apostelen, engelen en Mariafiguren zijn vaak gemodelleerd naar mensen uit zijn directe omgeving. Echte mensen met echte emoties. Van een prachtige Mona Lisa-achtige jonge vrouw en krachtige krijgers in het heetst van de strijd tot karikaturale schetsen: nieuwsgierig als hij was, onderzocht Leonardo de meest uiteenlopende types. Aan de hand van zijn tekeningen en die van zijn tijdgenoten wordt duidelijk hoe ver hij zijn tijd vooruit was. Specialist op dit terrein is Michael Kwakkelstein (Universiteit Utrecht), gastconservator van de tentoonstelling.

Het Laatste Avondmaal

Heel bijzonder zijn de drie voorstudies van Het Laatste Avondmaal, waaronder het portret van Judas. Teylers Museum wijdt een speciale ruimte aan deze wereldberoemde wandschildering, die uiteraard niet kan reizen, maar als replica op origineel formaat (4,6 x 8,8 meter) te zien is. Met daar recht tegenover een replica op ware grootte van de bijzondere versie van Het Laatste Avondmaal uit de abdij in Tongerlo. Ontdek zo wat Leonardo wilde uitdrukken met dit baan­brekende kunstwerk.

Teylers door de ogen van Leonardo

“If Leonardo would have been in Teylers Museum, he would have been in heaven. It’s just the perfect temple for art and science,” zei Leonardo-biograaf Walter Isaacson bij zijn bezoek aan Teylers Museum. Leonardo was niet alleen kunstenaar, maar ook een grenzeloos nieuwsgierig uitvinder en onderzoeker. In zijn beroemde notitieboeken heeft hij duizenden pagina’s volgeschreven en volgetekend over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hoe zou deze homo universalis naar de fossielen, gesteenten en instrumenten uit de collectie van Teylers Museum hebben gekeken? Ook zijn fascinatie voor anatomie komt in een speciale presentatie aan bod.

Toegangskaarten à € 21,50 alleen online te bestellen. Er zit een tijdslot op. 

MJK-houders €8,00

Voor meer info: kijk op de site van het Teylers Museum.

Leuk om na afloop ergens wat te gaan drinken en of eten.

 

Ina4795

Gestart op 30 oktober 2018

Wie komen er?
Minimaal 4 deelnemers
 
Maximaal 21 deelnemers (10.5 mannen, 10.5 vrouwen)
 

De deelnemerslijst en de berichten zijn zichtbaar zodra je bent ingelogd.

Welkom